Нови приключения на  „откривателите“ в  миналото на Стара Варна

Весел празник
30/03/2018
Съвместни дейности с ШУ „Епископ Константин Преславски“
17/04/2018

Нови приключения на  „откривателите“ в  миналото на Стара Варна

Групата по извънкласна дейност  „Откриватели на съкровища“  по проект „Твоят час“ продължава своята изследователска дейност  в недалечното и не толкова известно минало на родния ни град. В поредица от занятия участниците проследиха развитието на Варна преди и след Освобождението, научиха безкрайно интересни истории за превръщането на града от типично ориенталски в модерен европейски град, емблематични събития и личности, оставили следа в развитието на морската ни столица.
Видният варненски краевед Християн Облаков поведе децата по стъпките на арх. Дабко Дабков с интересна беседа за личността на един от най-големите архитектурни творци, оставил след себе си сгради, които днес са  символ на града и гордост за неговите жители. С посещенията в музеите за история на Варна и музей  „Стара Варна“, учениците се докоснаха до духа на онази съзидателна епоха, белязана с ентусиазма на варненци за модерна промяна, която мнозина признават, че безспорно е превърнала Варна в „ царицата на Черноморието“.
Тези интересни истории, подкрепени със стари фотографии, любопитни факти, децата вложиха в проекти, които представиха в продукция на групата на 23.03.2018г. Интерес към събитието проявиха родители, ученици и учители, а онези, които не успяха да присъстват могат да се потопят в тайнството на отминалата епоха чрез изложбата, посветена на Стара Варна.