Ден на точката в Vа клас – празник на творчеството, смелостта и сътрудничеството

Похвално слово за училище „Цар Симеон І”
24/07/2018
Груповата работа в открит урок по английски език
19/10/2018

Ден на точката в Vа клас – празник на творчеството, смелостта и сътрудничеството

Международният ден на точката-15 септември е световен празник на творчеството, смелостта и сътрудничеството. Започва на тази дата през 2009 година когато учителят Тери Шей внася в класната стая книгата на Питър Рейнолд „Точката“.

Точката е история на грижовни учители, които искат да вдъхнат на своите ученици смелост и увереност в собствените им способности и самочувствието „Аз мога“.

Какво започва с една малка точка върху лист хартия? Точката на малката ученичка Vashti, пробила листа, се превръща в пробив към доверието и смелостта, запалвайки пътешествие към себеподобните и споделянето, което стига далеч и днес, вдъхновявайки безброй деца и възрастни от много краища на света. Това,което започва като една история от страницата на книга, се превръща в трансформатор на преподаването и ученето, тъй като подтиква хора от всички възрасти да преоткрият силата и потенциала на творчеството във всичко, което правят.

Учениците от V a клас посрещнаха 17 септември като двоен празник – начало на учебната година и честване на Международния ден на точката. След като тяхната учителка г-жа Ирина Стойкова ги въведе в класната стая, те се изненадаха като видяха върху работните си места един бял лист само с една малка цветна точка. След като изгледаха интересния филм за малката Vashti, те бяха изправени пред предизвикателството да си представят ако случайно са направили тази точка самите те, какво би се получило от това. Децата разгърнаха въображението си и сътвориха чудесни произведения. Разбраха, че всяка неволна грешка би могла да се поправи, стига човек да вярва в себе си. Иновативния клас използва и новите технологии с приложението за добавена реалност QuiverVision. Учениците декорираха шаблон на точка по свой вкус и след това да го сканираха с мобилни устройства, за да видят как собствената им точка ще „оживее“.