EU Code Week 2018 /Европейска седмица на програмирането/ 

Груповата работа в открит урок по английски език
19/10/2018
Открит урок по физика и астрономия – иновация от знания с приложение в живота
26/10/2018

EU Code Week 2018 /Европейска седмица на програмирането/ 

Европейската седмица на кодирането цели да повиши обществения интерес към програмирането. Тя насърчава европейци от всички възрасти и с всякакви възможности да демонстрират дигиталните умения и да осъществяват своите идеи чрез програмиране.
В компютърната зала на ОУ „Цар Симеон I” – гр. Варна, учениците се запознаха с основите на програмирането и се докоснаха до вълшебния свят чрез помощта на онлайн платформата code.org.  Чрез използване на блокове по забавен начин учениците успяха да създадат зимни картини с любимите им герои от „Minecraft“, преминаваха през лабиринти докато достигнат до злото прасе, работиха с Рей за да програмират ББ- 8 да върви и събира метални остатъци.
Учениците се запознаха с кодиране на Micro.bit – малък програмируем компютър. Играха и кодираха с мобилните приложения Scratch Jr, Lightbot Hour и Coddy Free.
Научиха основните понятия на компютърната наука с плъзгане и подреждане на блокове в програмирането. Разбраха какво е повтарящи се цикли, условни и основни алгоритми .Но под капака на блоковете те откриха кодове, написани на JavaScript, в света най-широко използваният за програмиране език.
Под ръководството на своите преподаватели – Ирина Стойкова – старши учител по математика и ИТ, и Ивелина Илиева – учител по математика и ИТ, учениците демонстрираха умения във виртуалното пространство.