Национална седмица на четенето в ОУ „Цар Симеон І“ 22 – 26.10.2018 г.

EU Code Week 2018 /Европейска седмица на програмирането/ 
20/10/2018
Нашите зъбки като бели гъбки
26/10/2018

Национална седмица на четенето в ОУ „Цар Симеон І“ 22 – 26.10.2018 г.

На 23.10.2018г. учениците от пети и седми клас и техните учители г-жа Десислава Илиева и г-жа Росица Поптомова  имаха шанса да общуват с един обаятелен млад човек, който не само привлече тяхното внимание, но и силно ги впечатли.

Той е член  на Съюза на българските писатели и на клуба на младия писател, а също и планинар. Той  е човек, който ходи по пещери и  се занимава с гмуркане. Роден е в Добрич, живее във Варна, но обича високата планина. Той умее да увлича хората, да ги организира и … празникът, книгата, литературното четене, походът в планината се получават.
Организира и Тюленово арт-фест, където в тридневна програма на морския бряг събира музиканти, художници, писатели и фотографи. Той е от онези хора, които не вярват, че човек може да прави едно-единствено нещо. Той е МАРИАН ЖЕЛЕВ.

Учениците четоха свои разкази, надпреварваха се да задават въпроси и така неусетно спечелиха ново приятелство.

Един запомнящ се ден в училищната библиотека!

* * *

На рождения ден на Райна Пенева, 24 октомври, в училищната библиотека се проведе среща с писателката за „красивите хора на нашата майка България“. В навечерието на Деня на народните будители учениците от пети клас изпълниха нейни творби, посветени на духовни водачи, революционери и творци. Ние сме горди, че в града ни живее една скромна личност с богато творчество, позната на варненци с  „Ало, ало, слънчице“ и посветила едно от стихотворенията си – „Цар Симеон“ – на патрона на нашето училище.

* * *

На 24.10.2018 г. се проведе литературно четене с ученици от шести клас. Събирането прерасна в задушевна и емоционална беседа след прочита на великолепния разказ „Кошута“ от Йордан Йовков.

Учениците преживяха различни състояния на любопитство, трепет, тъга, вглъбяване, срещайки се с очарователните и вдъхновени послания на писателя, с дълбоко хуманните си внушения и разтърсващи истини. Идеята – учениците да се замислят – бе постигната.