В края на учебната година – глътка свеж въздух от планината

Живей здравословно
17/05/2019
Приключи работата по учебен проект „Успелите българи на нашето време“
21/05/2019

В края на учебната година – глътка свеж въздух от планината


Ученици от Vб и VI а,б клас от ОУ “Цар Симеон I“ в гр.Варна участваха в организирана от класните им ръководители г-жа Светлана Димитрова и г-жа Радостина Николова екскурзия до гр. Търговище за отбелязване 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
В историческия комплекс – Неолитно селище в с. Н. Рилски учениците изслушаха интересна беседа и се запознаха с възстановки от живота и бита на древните хора. Пътешествието в историческото минало продължи в гр.Търговище- забележителен търговски център от древността до наши дни. В Регионалния исторически музей – паметник на културата с национално значение децата се потопиха във възрожденската атмосфера на класна стая от Славейковото взаимно училище. В двора на Хаджи Ангеловата къща те наблюдаваха демонстрация на работа с грънчарско колело и сами опитаха да изработят от глина керамични съдове.
След горещината в града всички бяха очаровани от прохладата, свежия въздух и прекрасната панорамна гледка от хижа Младост. В ранната утрин поеха по туристическата пътека през Преславската планина към Крумово кале и крепостта Мисионис, за която увлекателно и много изчерпателно разказа Атанас Сивков – планински водач и председател на ТД “Черноморски простори“. Пътят през прохладната гора, огласяна от птичи песни, бе осеян с красиви червени божури.
Завръщайки се, всеки отнесе със себе си частицата спокойствие, която беше взел от планината и незабравим спомен за това необикновено приключение.