Учебен проект „Varna – my hometown“
21/01/2020
Проект „ Имало едно време…“ – изложба с компютърни рисунки
22/02/2020

Ден за безопасен интернет

На 11 февруари 2020 година за 16-и път светът отбеляза международния Ден за безопасен интернет като израз на загрижеността за безопасността на децата в дигиталния свят. „Заедно за по-добър интернет“ бе основното мото на инициативата, призовавайки всички заинтересовани страни да се обединят и да участват в създаването на по-добър интернет за всички, по-специално за деца и младежи.

Тази година ученици от III б и VI а клас от ОУ „Цар Симеон I“ със своите преподаватели г-жа Таня Димитрова и г-жа Ирина Стойкова отбелязаха Деня за безопасен интернет чрез открита практика. Тя имаше за цел учениците да се запознаят с някои основни принципи, свързани с различните дигитални компетентности. Чрез казуси и подготвена презентация с информация за всяка от компетентностите, децата се запознаха с важните правила, които да следват, за да развиват своите умения в дигиталния свят:

  1. Никога да не дават лична информация за себе си и за своите близки.
  2. Ако попаднат на информация, която ги кара да се чувстват неудобно, веднага да споделят с родителите си, учителите си или да подадат сигнал на съответните служби.
  3. Никога да не се съгласяват на срещи с някого, с когото са се запознал в Мрежата, без да го обсъдят първо с родителите си. Ако те се съгласят, да уговорят срещата на обществено място и да  вземат някой възрастен със себе си.
  4. Никога да не изпращат своя снимка или каквото и да е на някого, без да питат родителите си.
  5. Да не отговарят на съобщения, които са лоши, жестоки или ги карат да се чувстват неудобно.
  6. Да уточняват с родителите си правилата за работа в Интернет. Заедно да решават кога могат да го ползват, за колко време и кои сайтове могат да посещават.