„Моята родина – част от Балканския полуостров“ – открит урок по Човекът и обществото в IIIа клас
21/10/2021
Домашна онлайн математика
24/11/2021

Европейска седмица на кодирането 2021г. в ОУ “Цар Симеон I” Варна

ГАЛЕРИЯ

Всеки ученик трябва да има възможност да изучава компютърни науки. Те помагат за възпитаване на умения в решаване на проблеми, логика и креативност. Когато започнат да ги изучават по- рано, учениците имат основа за успешна кариера. 

От 9 до 24 октомври 2021г. учениците от V до VII клас от ОУ „Цар Симеон I“ участваха в Европейската седмица на кодирането.

Европейската седмица на програмирането е инициатива, насочена към гражданите, която има за цел да представи програмирането и цифровата грамотност на всички по забавен и развлекателен начин. Идеята е да се популяризира програмирането, да се покаже на младите хора как идеите оживяват с помощта на програмирането, тези умения да станат по-ясни и разбираеми и да се съберат на едно място мотивирани хора, които искат да учат.

В компютърната зала на ОУ „Цар Симеон I” – гр. Варна, учениците се запознаха с основите на програмирането и се докоснаха до вълшебния свят чрез помощта на онлайн платформата code.org.  Чрез използване на блокове по забавен начин учениците успяха да създадат зимни картини с любимите им герои от „Minecraft“, преминаваха през лабиринти докато достигнат до злото прасе, работиха с Рей за да програмират ББ- 8 да върви и събира метални остатъци.

Под ръководството на своите преподаватели – Ирина Стойкова и Ивелина Илиева – старши учители по математика и ИТ, учениците демонстрираха умения във виртуалното пространство. Научиха основните понятия на компютърната наука с плъзгане и подреждане на блокове в програмирането. Разбраха какво е повтарящи се цикли, условни и основни алгоритми. Но под капака на блоковете те откриха кодове, написани на JavaScript, в света най-широко използваният за програмиране език.