НАШИЯТ ПАТРОН

Симеон Велики управлява България от 893 до 927г. Вероятно е роден през 864г. Той е третият син на княз Борис І.

Получава началното си образование в Плиска, а после отива да учи в Магнаурскат школа в Константинопол, където получава високо образование и разностранна култура. Неговите съвременници го наричали "полугрък" и "нов Птолемей" заради голямата му образованост.

Цар Симеон I застава на трона, след като брат му Владимир-Расате е свален от власт през 893. Баща му го готви за водач на българската църква, но след опитите на Владимир, да върне езичеството се налага свикването на събор в град Преслав. На него Симеон е провъзгласен за владетел, а по религиозни и чисто стратегически причини столицата се мести от Плиска в Преслав. Освен това българският става официален език в богослужението.

Историците твърдят, че по време на управлението му настъпва т. нар. "Златен век" на българската култура, тъй като тогава процъфтяват книжнината, архитектурата и изкуството. Управлението на цар Симеон бележи връх в историята на първата българска държава. По негово време освен до невиждано до тогава териториално могъщество страната става средище не културен и духовен живот.

Победите на бойното поле му позволили да укрепи международния авторитет на България, оставяйки след себе си могъща държава простираща се от Карпатите до Беломорието и от Черно до Адриатическо море.