Национален форум за иновации в образованието
03/12/2018
Екипна работа в открит урок по български език и литература
14/02/2019

Коледа – празник на надеждата

В навечерието на светлия християнски празник Коледа учениците от VБ клас и техният учител  по български език и литература Росица Поптомова изнесоха открит урок на тема Коледа – празник на надеждата. Присъстваха много учители, служители  в  училището, родители, баби и дядовци – различни поколения, обединени от магията на коледния дух.

С  автентични предмети от домашния бит на българина, донесени  от децата,  г-жа Тодорка Ненкова преобрази учебния кабинет и му вдъхна топлината и уюта на патриархалния български дом.

Учениците представиха презентация, която допълни знанията си с информация за историята на празника, специфичните обредни практики и различни вярвания. Откроени бяха езическите и християнските елементи в празника. Учениците показаха как се празнува Бъдни вечер в християнските домове. Направиха гостите съпричастни на обичаите на Бъдни вечер със специфичната трапеза с постни ястия, разчупването на обредния хляб Боговица, бъдника в огнището. Не по-малко атрактивни бяха и коледарите, които отправиха красиви пожелания за здраве, късмет и берекет.

Талантливи млади художници, насърчавани от г-жа Тодорка Ненкова,  бяха нарисували икони на Божията майка и Младенеца, а майстори приложници украсяваха сурвачки, седнали край огнището до баба, която предеше вълна. Те разказаха за обичая сурвакане, за символите, вплетени в сурвакницата.

В края на часа учениците се убедиха, че спазването на традициите е много важно, защото те са един своеобразен мост между поколенията, който трябва да се поддържа, за да се съхраним като народ.