Открит урок по Информационни технологии в ОУ „Цар Симеон I“ на тема: „Да се представим за една минута“
24/04/2019
Открит иновативен STEM урок по математика в 7а на тема: „Успоредници – обобщение“
31/05/2019

Приключи работата по учебен проект „Успелите българи на нашето време“

 

В началото на м. февруари стартира изследователската дейност на учениците от 5а и 5б клас с класни ръководители г-жа Ирина Стойкова и г-жа Радостина Николова по учебен проект „Успелите българи на нашето време“ като част от проекта за иновации „Училище за успешни личности“.

В продължение на три месеца учениците събираха и споделяха с училищната общност откритата информация за успелите българи на съвременността, за техните успехи и качества, които са допринесли да станат лидери в своята област. В галерията от образи на достойните българи се наредиха имената на велики учени, писатели, спортисти, хора на изкуството, прославили името на България по целия свят. За повечето от тях се знае малко, а за постиженията им няма информация в учебниците.

Петокласниците представиха своята изследователска дейност в часа на класа, изготвиха презентации и визитни картички за успелите българи на нашето съвремие, които експонираха в изложба, за да споделят наученото с всички ученици от училището.

С голямо вълнение, учениците се включиха в провеждането на видеоконференция с известния френски египтолог от български произход Васил Добрев, който е завършил Сорбоната и работи във Френския археологически институт (IFAO) гр. Кайро. Роденият в гр. Варна изследовател на гробници, извършва археологически разкопки в платото Сакара, а откритията му го нареждат сред водещите световни имена в науката египтология. Благодарение на съвременните технологии чрез осъществената видеовръзка, ученият сподели интересни факти и хипотези, свързани с Големия сфинкс, за новооткрити гробници на жреци и забравени фараони, за следи от египетско присъствие в българските земи в древността и търговски контакти с местното население.

Работата по проекта приключи в деня на Патронния празник на училището – 30 април 2019г. с финална среща на петокласниците с друг наш съгражданин и приятел на училището – г-н Християн Облаков, изследовател на историята на Варна и автор на 7 книги, посветени на варненските архитекти. Разказвайки за избрания и не лек път на своя житейски избор, младият краевед сподели пред децата, че той самият не се определя като успял, а по-скоро се чувства щастлив и удовлетворен от постигнатото. В края на разговора увери присъстващите , че успехът се постига с много труд, амбиция, вяра в собствените сили и възможности, насочени в правилната посока.

Нужно е само да откриеш своята мечта и да я последваш!