Екскурзия до Шипка в Деня на народните будители

Международен ден на Черно море
31/10/2019
Поклон пред делото на народните будители!
07/11/2019

Екскурзия до Шипка в Деня на народните будители


Денят на народните будители отново бе отбелязан със станалата вече традиционна образователна екскурзия за учениците от ОУ “Цар Симеон I“. С вълнение и трепет учениците, водени от своите ръководители – г-жа Светлана Димитрова, г-жа Теодора Балканска и председателят на ТД “Черноморски простори“ Атанас Сивков, изкачиха покритите с първия за тази година сняг стъпала до паметника на свободата на връх Свети Никола, известен като Паметник на Шипка. На това свято за всички българи място с патриотичен патос прозвуча част от одата на Иван Вазов „Опълченците на Шипка“ в изпълнение на Иванеса от 5д клас. Екскурзията продължи с посещение на гробницата на тракийския цар Севт III, намираща се в могилата Голямата Косматка в Долината на тракийските царе и единственият музей в света в град Казанлък, посветен на маслодайната роза. Учениците научиха каква е технологията за производство на българското розово масло, прославило България по света и днес една от най-предпочитаните суровини от френските парфюмери.
В Сливен, известен като града на 100-те войводи, децата сведоха глави пред делото и всеотдайноста на един от най-известните български борци за освобождение от османското владичество през XIXв. – войводата Димитър Николов Асенов, познат най-вече като Хаджи Димитър. Музейната сбирка в родната му къща представя вещи, оръжие и фотографии за живота и делото на героя, увековечен в поемата на Христо Ботев.
Очакванията за дъжд не се сбъднаха, но всички бяха щастливи, че първите снежни топки за този зимен сезон направиха на първи ноември. На другия ден Варна посрещна екскурзиантите с топло слънце и само снимките доказваха изживените емоции.