ОУ „Цар Симеон I“ – домакин по Национална програма “Иновации в действие“
16/11/2019
HOUR OF CODE – Часът на кодирането 2019г
17/12/2019

Учебен проект „Три митологични истории“

 

На 2 декември 2019 г. в библиотеката на ОУ „Цар Симеон I“ се проведе представяне на работата по учебен проект „Три митологични истории“, осъществен от учениците от 5Б клас и г-жа Десислава Илиева – учител по български език и литература. С любезното домакинство на Неда Попова, библиотекар в училищната библиотека, на събитието присъстваха директорът на училището – г-жа Велянова, учители по български език и литература – г-жа Р. Поптомова и г-жа Т. Йорданова, както и класният ръководител на 5Б клас – г-жа Здравка Димитрова. Инициативата е свързана с реализиране на дейности по проекта за иновации „Училище за успешни личности“. Петокласниците доказаха, че вече са усвоили базови умения за работа в екип. Предизвикателството, отправено към тях, беше да подготвят и „издадат“ книжки, в които да разкажат три истории от митология, която сами са избрали.

В четирите издателски екипа участваха по 6 ученици, които изпълниха определена роля в екипната работа: съставител, подбрал и обработил текстовете; редактор и технически оформител; художник, дизайнер на корицата; книговезец; презентатор на готовия продукт.

Съставителите на книжките въведоха присъстващите в творческия процес – в подготовката и реализирането на проектите. Екип „Шест идеи“ представи три библейски разказа, в които основна беше идеята за вечната борба между доброто и злото. Екип „Непобедимите“ насочи вниманието към три истории от древногръцката митология, в които се разказва за Зевс, Афродита, Посейдон и морските божества. „Зелените са най-добри“ припомниха любопитни преживявания на боговете от скандинавската митология – Балдур, Локи и Один. Екип „Усмивките“ пренесе слушателите в тайнствения свят на египетската митология.

Събитието донесе много положителни емоции и на участници, и на слушатели. Потапянето в света на книгата се оказа вълнуващо преживяване за малките „книгоиздатели“.