Училищен вестник „Пинокио“- септември 2020г
15/09/2020
Интегриран урок „Митологичен модел на света. Вярвания на древните хора.“
23/10/2020

Европейска седмица на програмирането в ОУ „Цар Симеон I“

Ученици от V, VI и VII клас и учителите Ирина Стойкова и Ивелина Илиева от ОУ „Цар Симеон I“ се включиха от 12 до 16 октомври в CodeWeek 2020.

Европейската седмица на програмирането, която се провежда от 10 до 25 октомври, е инициатива, насочена към гражданите, която има за цел да представи програмирането и цифровата грамотност на всички по забавен и развлекателен начин.

Учениците научиха за първия компютър и неговия създател, за възникването на интернет и развитието му във времето. Запознаха се със същността на кодирането като метод за представяне на сведенията в един или друг стандартен вид. Вникнаха в една от основните задачи при кодирането на информация – създаване на методи за бързо и надеждно предаване на информацията. Децата се научиха да шифрират и дешифрират тайни съобщения, да анализират информация, скрита в снимки, в текстове и в звуци. Поиграха с бинарни и шестнадесетични кодове. Развихриха фантазията си и сътвориха интересни проекти, като рисуваха в Pixilart и кодираха на Scratch.