Международно състезание „Математика без граници“
04/03/2021
Училищен вестник – Април’21
28/04/2021

14.03.2021 – Международният ден на математиката

 

Международният ден на математиката (The International Day of Mathematics (IDM) се отбелязва за втори път на 14 март тази година по целия свят. Датата е избрана, тъй като в много страни на този ден се отбелязва т.нар. „Ден на Пи“. Той е наречен така на числото π, което представлява отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър  и е приблизително равно на 3.14.

Всяка година IDM обявява различна тема, която да обогатява идеите за празника, да предизвиква креативността и да улеснява връзките между математиката и различни области, концепции и идеи. Тази година темата е Математиката за един по-добър свят.

Учениците от VIIа клас с г-жа Ирина Стойкова отбелязаха Деня на числото Пи, като предварително потърсиха и обобщиха информация за историята на числото пи и разбраха, че Пи е едно от най-завладяващите числа, откривани някога. Пи всъщност е фантастично полезен и има много работни места, които използват Pi в реалния свят. Намериха информация за използването на числото пи в различни области. Проявиха творчество, като подготвиха различни кулинарни изкушения. Г-жа Стойкова ги запозна с приложение на математиката в Търсачките, Изкуствения интелект, в Анализа на епидемии, Компютърните игри, Откриване на измами и други.