Национален кръг на олимпиадата по информационни технологии 2021г.
01/06/2021
Празник на буквите – „Всички букви зная, мога да чета!“
02/06/2021

9 май – Ден на Европа – Радиопредаване

На 7 май 2021 г. се проведе радиопредаване на тема 9 май – Ден на Европа. То се осъществи под ръководството на г-жа В. Чолакова и г-жа Кр. Христова. Александра Георгиева от IVв кл. и Милица Грънчарова от IIIа клас влязоха в ролята на радиоводещи.

Учениците научиха, че на 9 май 1950 г. Робер Шуман, министър на външните работи на Франция, представя своята декларация пред международната преса в Париж. С нея призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към Европейска федерация”.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес, 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави. Това е още един начин хората от различни нации да се чувстват обединени европейци. Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, единната валута (еврото) и Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер. Учениците чуха част от превода на българския поет Асен Разцветников:

 

Радост – ти дете на рая,

ти, божествен ясен плам!

Ний пристъпваме в омая,

о, богиньо, в твоя храм.

 

Твоя светъл чар споява

туй, що светски нрав дели,

братя всички люде стават,

щом с крила повееш ти.

Разбраха, че:

  • През 1992 година с договора от Маастрихт се учредява Европейския съюз – обединение на демократични държави, които работят заедно в мир и напредък.
  • На 29 март 2005 г. в България е обявено с Постановление 54 на Министерския съвет отбелязването на 9 май – Деня на Европа. По този начин се обединяват в сърцата на хората два знаменателни момента от историята на континента – победата над фашизма, родена в обединени усилия и дълбоко изстрадана и стремежа за просперитет и мир.

Трябва да се помни, че Европейският съюз е най-успешният проект за мир в историята на човечеството и затова получи Нобелова награда за мир. Неговите граждани са тясно свързани в икономическо и културно отношение, както и чрез демократичните ценности, които споделят.

Сега в Европейския съюз членуват 27 държави. Република България е негов член от 1 януари 2007 година, а сегашните жители на България са достойни български и европейски граждани!