Открит урок по Занимания по интереси на тема ,,Билките – дар от природата“
31/05/2021
Математика и нейното приложение в живота
21/06/2021

ОУ „Цар Симеон I“ отново домакин по Национална програма “Иновации в действие“

За втора година ОУ „Цар Симеон I“ участва в Национална програма „Иновации в действие“ – дейност за „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между иновативни училища“. Началото на партньорството с иновативно III ОУ „Димитър Благоев“, гр. Шумен бе поставено в периода 4 – 7 юни. Шест учители и двама ученици, съвместно с представители на ОУ „Константин Арабаджиев“, гостуваха на шуменското училище-домакин и участваха в дейности, представящи иновативни подходи под формата на арт терапии за работа с деца с образователни потребности. В дискусия на тема: „Възможности за популяризиране и мултиплициране на иновациите“ пет училища, сред които и ОУ „Цар Симеон I“, споделиха своя опит: III ОУ „Димитър Благоев“- гр. Шумен, СУ „Св. Паисий Хилендарски” – гр. Върбица, СУ „Панайот Волов” – гр. Шумен и ОУ „Константин Арабаджиев“ – гр. Варна. Пред участниците бе представен иновативният проект „Училище за успешни личности“, чийто трети етап ОУ „Цар Симеон I“ финализира през тази учебна година.
НП „Иновации в действие“ дава възможност ползотворното сътрудничество да продължи на територията на варненското иновативно училище. В периода 23 – 27 юни ОУ „Цар Симеон I“ бе домакин на работна визита за обмен на идеи, опит и иновативни практики с участието на представители от III ОУ „Димитър Благоев“ и НУ „Княз Борис I“ от гр. Шумен.
Гостуващите партньори наблюдаваха две открити практики, с които бе финализирана проектно-изследователска дейност: „Културното и природно наследство на моя роден край“ с ученици от III клас и открит бинарен практикум по математика и български език и литература с ученици от VIб клас на тема „Декартова координатна система в сценарии и илюстрации на любими произведения от световната литература, изучавани в VI клас“. Консултирани от своите учители г-жа Десислава Илиева – старши учител по български език и литература, и г-жа Мария Кръстева – старши учител по математика, шестокласниците нагледно доказаха, че е възможна симбиоза между две на пръв поглед несъвместими науки. Четирите екипа финализираха проектно-изследователска дейност, в която любими герои от произведения на Джералд Даръл и Антоан дьо Сент – Екзюпери намериха реализация в книжка с илюстрации, създадени с помощта на координатната система на Рене Декарт, и в кратко филмче, в което децата се превъплъщават в сценаристи, режисьори и артисти.
Красотата на варненския роден край, скрита в емблематични природни и културни забележителности, представиха пред гостите третокласниците. Знания за древна и съвременна Варна, както и умения да работят съвместно, показаха пет ученически екипа, консултирани от своите учители: Албена Стойкова, Борислава Дочева, Красимира Николова, Галя Ненова и Милена Цонева. В края на часа присъстващите получиха подарък – картичка с изглед от Морската градина, любимо място на всички варненски деца.
В четирите поредни дни, чрез работни срещи и неформални разговори, участниците обмениха впечатления и идеи, възможностите и предизвикателствата, които поставят пред училищата образователните иновации. Програмата предостави неповторима възможност за един чудесен финал на партньорство между съмишленици, които си тръгват изпълнени с положителни емоции, заредени с енергия и воля за промяна в българското училище.