„Медийни текстове. Обобщение“- открит урок по български език и литература
17/12/2021
Забавна математика преди Коледа
22/12/2021

Предколедни вълшебства в училище


Новогодишната украса и този път не закъсня да стопли сърцата ни и да зарадва очите ни с красота. Казано е: Красотата ще спаси света. Т. е. ,каквито и катаклизми, бедствия, страдания да се случват, когато човек общува с красивото, умът се просветлява, душата литва, песен зазвънява.
Училището заприличва на концертна зала, отблясъците меко златят, сияят гирлянди, усмихва се тумбест дядо Мраз с голяма торба и напомня, напомня… В душата на човек ще, не ще се прокрадва надеждата, расте, започва да блика доброта и радост.
До величествената елха, отрупана и накичена и тя, се намира етнографската композиция. Онова вълшебното, родено от неповторимите ръце на българската жена, тъкано, шито, бродирано. Онова, което е безценен дар в наследството на нашите майки и баби. Не познавали компютрите, нямали телефони, не били ВСЕЗНАЕЩИ. Знаели са обаче как да възпитат децата си, как да им дадат обич, как да внушат уважение към ХЛЯБА, към РОДА, към РОДНОТО. Знаели са да поддържат топло огнището и светъл и чист дома. Не си позволявали да мислят за себе си ,че са велики. Но са ни оставили велик образец за подражание: СКРОМНОСТ, ТРУДОЛЮБИЕ, СМИРЕНОСТ.
Хубави, мили спомени за уют, топлина и добра приказка навява подредената коледна трапеза, кипрят се сурвачки и вдъхновяват за творчество и плодоносни възторзи.
Радиопредаването, посветено на коледната традиция, допринесе да се осмисли празника, да се въплъти истинската, дълбока същност на СЪБИТИЕТО– раждането на БОГ. Защото смисълът не е в безогледното пазарене, трупане, купуване, черни петъци, намаления и т. н., и т. н. Смисълът е да дадеш някому, който няма , колкото теб. Да дадеш даже ако и ти нямаш много. За да зарадваш някого, да подариш щастие.
И тъй, със светлина очакваме новата година. С надежда се обръщаме към СЪЗИДАНИЕТО. И вярваме, че времето ще ни научи на човечност, милост и любов.